Culture industries w kreowaniu konkurencyjności miast w Polsce w latach 2009 – 2011 - Płaskonka-Pruszak, Edyta Monika (Progress in Economic Sciences; Nr 2 (2015): Progress in Economic Sciences, 2015)
W artykule dokonano wyjaśnienia tytułowych culture industries w myśl autorskiej definicji przemysłów kultury. Zarysowano również współczesne postrzeganie zależności między ekonomią (gospodarką) a kulturą. Następnie przedstawiono metodykę oraz przebieg procesu badawczego konkurencyjności miast kreatywnych według autorskiego narzędzia badawczego – Indeksu Konkurencyjności Miast Kreatywnych. Artykuł kończy przedstawienie wyników – rankingu miast kreatywnych oraz charakterystyka wspomnianego Indeksu.