Rolnictwo ekologiczne jako czynnik rozwojowy gmin położonych na obszarach chronionych - Bera, Milena (Progress in Economic Sciences; Nr 1 (2014): Progress in Economic Sciences, 2014)
W artykule podjęto próbę przybliżenia zagadnienia dotyczącego społeczno-gospodarczego rozwoju gmin położonych na terenach chronionych.Aby pogodzić wymogi ochrony przyrody i zapewnić możliwości eksploatacji jej zasobów niezbędne jest stosowanie zasad zrównoważonego rozwoju i zapewnienie przychylności społeczeństwa dla rozwoju systemów obszarów chronionych.  Obszarem bezpośredniego zainteresowania prowadzonych w pracy badań były dwa województwa Polski północno-wschodniej: województwo podlaskie i województwo warmińsko-mazurskie. Do badania wybrano 83 gminy Polski północno-wschodniej, na terenie których występuje park narodowy lub park krajobrazowy lub obszar gminy w co najmniej 50% został objęty programem Natura 2000. Na obszarach chronionych badanych gmin Polski północno-wschodniej, szczególnie pożądanym, z uwagi na dostosowanie do wymogów ochrony środowiska, jest rolnictwo ekologiczne. Pozwala ono na pełniejsze wykorzystanie istniejącego potencjału wytwórczego oraz stanowi praktyczne rozwinięcie zasad zrównoważonego rozwoju. Gospodarstwa ekologiczne chociaż są tworzone w gminach, gdzie występują relatywnie duże zasoby naturalne środowiska przyrodniczego, to jak wykazało badanie, rozwój rolnictwa ekologicznego w tym regionie jest determinowany w większym zakresie przez czynniki ekonomiczno-organizacyjne, niż warunki przyrodnicze.