Wpływ bezpośrednich inwestycji zagranicznych na rozwój ekonomiczny Serbii i Polski - Mitrovic, Ranka; Jurcic, Ana; Joksimovic, Marijana (Progress in Economic Sciences; Nr 4 (2017): Progress in Economic SciencesDO - 10.14595/PES/04/028, 2017)
Inwestycje są kluczowe dla rozwoju gospodarczego. We współczesnym środowisku intensywnych powiązań finansowych z ekspansją firm ponadnarodowych, znaczna część inwestycji jest dokonywana przez firmy zagraniczne. Czynnikami korzystnymi dla bezpośrednich inwestycji zagranicznych (ang. FDI) są zasoby naturalne, położenie geograficzne, specyfika siły roboczej, poziom technologii oraz inne warunki w danym kraju. Intensywny proces globalizacji w ostatnich dekadach przyczynił się do łatwiejszego przesuwania kapitału poprzez usuwanie ograniczeń. Głównym celem tej pracy jest zbadanie charakteru FDI w Serbii i Polsce oraz ich roli we wzroście gospodarczym a także ich wpływu na lokalne gospodarki. Praca ta przedstawia analizę porównawczą pomiędzy Serbią a Polską w zakresie wpływu FDI na rozwój gospodarczy obu krajów.