Zrównoważony rozwój regionu: przypadek Centrum Logistycznego w Pirot - Kostic, Dragan; Simonovic, Aleksandar; Stojanovic, Vladan (Progress in Economic Sciences; Nr 4 (2017): Progress in Economic SciencesDO - 10.14595/PES/04/018, 2017)
Szukając zrównoważonego rozwiązania dla rozwoju lokalnego obszaru, miasto Pirot, Republika Serbii oraz firma Wolna Strefa Pirot stworzyły publiczno-prywatne partnerstwo w celu rozwoju Centrum Logistycznego w Pirot. Obejmuje to bimodalny terminal transportowy z parkiem przemysłowym, który umożliwia przyciąganie nowych inwestorów, zmniejsza poziom zanieczyszczenia środowiska, zwiększa zastępowanie paliw kopalnianych, redukuje koszty transportu i łączy się z multimodalną siecią transportową.