Wybór projektu ośrodka przy użyciu programowania kompromisowego - Popović, Gabrijela; Stanujkić, Dragiša; Pašić Tomić, Vesna (Progress in Economic Sciences; Nr 4 (2017): Progress in Economic SciencesDO - 10.14595/PES/04/017, 2017)
Wybór obiektu noclegowego i jego lokalizacji jest kwestią bardzo delikatną, ponieważ właściwy wybór ma wpływ na przyszłe operacje i przychody. Podjęcie decyzji bez rozważenia każdego możliwego aspektu tego zagadnienia może prowadzić do nieoczekiwanych rezultatów. Stosuje się metodę wielokryterialnego podejmowania decyzji (ang. multiple criteria decision making , MCDM), ponieważ logiczne podejście do skutecznego rozwiązywania problemów jest nieefektywne. W niniejszym artykule proponuje się zastosowanie programowania kompromisowego do wyboru optymalnego projektu ośrodka dla inwestycji. Zastosowanie tej metodologii ukazano na przykładzie czterech projektów resortów w Bačce, zachodniej Wojwodinie, w Serbii. Zostały one wybrane na podstawie sześciu kryteriów, których wagi są określane przy użyciu metody SWARA.