Zarządzanie odnawialnymi źródłami energii i wybieranie projektów zrównoważonego rozwoju we wschodniej Serbii – metody MCDM - Ilić, Biljana; Manić, Aleksandar; Mihajlović, Dragan (Progress in Economic Sciences; Nr 4 (2017): Progress in Economic Sciences, 2017)
Współczesny świat staje przed potrzebą globalnej, wspólnej odpowiedzialności za rozwój zgodnie z potrzebami ludzi i środowiska. Korzystanie ze źródeł energii odnawialnej stwarza duży potencjał rozwoju w zakresie ekonomii oraz ochrony wartości naturalnych. Serbia jest krajem bogatym w odnawialne zasoby naturalne, które nie są wykorzystywane w wystarczający sposób. Praca ta skupia się na uszeregowaniu projektów zrównoważonego rozwoju we wschodniej Serbii, mieście Zajecar, resorcie spa Gamzigrad i jego studni termalno-mineralnych. Projekty rozwoju są uszeregowane poprzez zastosowanie metody ELECTRE oraz metody AHP, jako metody wspomagającej w celu określenia wagi kryteriów. Obie te metody stosowane są w obszarze podejmowania decyzji na podstawie wielu kryteriów (ang. Multiple-Criteria Decision Making). Metoda ELECTRE I jest często stosowana do określania częściowego uszeregowania alternatyw. Ten sposób szeregowania projektów przyczynia się do zrównoważonego rozwoju i zrównoważonego zarządzania zasobami naturalnymi w Serbii. Zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi przyczynia się do podnoszenia jakości życia mieszkańców Serbii oraz wschodniego regionu kraju.