Skuteczna komunikacja i lepsze wyniki edukacyjne dla studentów specjalizacji ekonomicznych - Maican, Silvia Ștefania; Gavrilă-Paven, Ionela; Gavrilă-Paven, Ionela (Progress in Economic Sciences; Nr 4 (2017): Progress in Economic Sciences, 2017)
W procesie edukacyjnym, skuteczna komunikacja jest bardzo ważna, ale trudna do zmierzenia. Zespół badawczy próbował przeanalizować proces komunikacji wśród młodych grup studentów, z naciskiem na kwestie związane z komunikacją pomiędzy studentami oraz komunikacją pomiędzy studentami i profesorami. Analiza ta była połączona z wdrożeniem specjalnej metody edukacyjnej dla specjalizacji ekonomicznych, tzn. symulacji działalności ekonomicznej w firmie. Skuteczna komunikacja w procesie edukacyjnym zależy w dużej mierze od profesora oraz zastosowanej metody, ale waga komunikacji na poziomie grupy oraz zachęcanie do interakcji pomiędzy studentami związanej z ich przyszłą aktywnością musi być również wzięta pod uwagę.